Η άσκηση ως μέσο αποκατάστασης
Η άσκηση και η αποκατάσταση διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην ανάκαμψη του ατόμου από τον πόνο ή τον τραυματισμό. Οι πρωταρχικοί στόχοι των ασκήσεων είναι να βοηθήσουν τον ασκούμενο να ανακάμψει ταχύτερα, να αποφύγει τον τραυματισμό ξανά και να αναπτύξει αντοχή. Η άσκηση αποκατάστασης αποσκοπεί στην επαναφορά της πλήρους λειτουργίας μετά από τραυματισμό με την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και της βελτίωσης της ευλυγισίας. Οι γυμναστές επιτυγχάνουν αυτά τα αποτελέσματα επιλέγοντας προσεκτικά και σχεδιάζοντας ποικίλες ασκήσεις για κάθε πελάτη. Η αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία μετά από οποιαδήποτε τραυματισμό, αλλά συχνά δεν της δίνεται η ίδια σημασία. Είναι, πραγματικά, σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι τραυματισμοί θα βελτιωθούν και θα θεραπευθούν με μεγαλύτερη επιτυχία εάν ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης. Ωστόσο, κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά και ο χρόνος επούλωσης ποικίλλει. Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης θα βοηθήσει να κρατηθούν οι τραυματισμοί σε κάποια απόσταση.
Οι ασκήσεις αποκατάστασης πρέπει να ξεκινούν το συντομότερο δυνατό μετά την οξεία φάση, η οποία συνήθως διαρκεί, περίπου, 72 ώρες. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται χωρίς πόνο με μερικές σπάνιες εξαιρέσεις. Υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια στο πλαίσιο της αποκατάστασης, στα οποία είναι σημαντικό να επιμείνουμε για την επιστροφή στην καθημερινή ζωή ή και στις αθλητικές δραστηριότητες μας:
- Πρώτο στάδιο αποκατάστασης: απαλή άσκηση επιτρέποντας στον κατεστραμμένο ιστό να επουλωθεί.
- Ενδιάμεσο στάδιο αποκατάστασης: προοδευτικό φόρτωμα στους μύες, τους τένοντες, τα οστά ή τους συνδέσμους. Αυτό αναπτύσσει την ένταση τεντώματος παράγοντας έναν επουλωμένο ιστό που θα είναι σε θέση να αντέξει τις καταπονήσεις και τα άγχη της καθημερινής ζωής και της άσκησης.
- Τελικό στάδιο αποκατάστασης: λειτουργικές ασκήσεις για να αναπτύξουμε τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή μας και να τονώσουμε τους νέους ιστούς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας είναι έτοιμο για καθημερινή κίνηση και άσκηση χωρίς πόνο.
Οφέλη από τις ασκήσεις αποκατάστασης
Τα οφέλη περιλαμβάνουν:
- ταχύτερη αποκατάσταση
- μειωμένος πόνος
- αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής
- βελτίωση της ευλυγισίας
- βελτιωμένη ιδιοδεκτικότητα (ουσιαστικό μέρος της ικανότητας του οργανισμού μας να κινείται) και βελτιωμένη ισορροπία
- πρόληψη τραυματισμών
- δημιουργία ανθεκτικότητας και τη μείωση των πιθανοτήτων για τραυματισμό ξανά