Αυχενικό σύνδρομο και άσκηση
Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα από τα πιο κοινά μυοσκελετικά προβλήματα, με ποσοστό 30-50% του συνολικού πληθυσμού να προσβάλλεται κάθε χρόνο και δύο στους τρεις ασθενείς να βιώνουν πόνο στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον, το 50-85% των ατόμων που πλήττονται, δεν έχουν πλήρη αποκατάσταση. Ο αυχενικός πόνος είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος στους υπαλλήλους γραφείου, λόγω της αυξημένης χρήσης υπολογιστών. Περισσότερο από το 50% των εργαζομένων ανέφεραν μια σχέση μεταξύ του επαγγέλματός τους και του πόνου στον αυχένα, ενώ το 14% αντιμετώπιζε περιορισμούς της δραστηριότητας τους λόγω του πόνου του αυχένα. Οι παράγοντες κινδύνου για τον αυχενικό πόνο περιλαμβάνουν τη γενετική, την κακή ψυχολογική υγεία και την ύπαρξη προηγούμενου μυοσκελετικού πόνου.
Η σωματική δραστηριότητα είναι μια κοινή στρατηγική διαχείρισης για τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη του πόνου του αυχένα και στη μείωση της σοβαρότητάς του.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε άσκηση και αθλητικές δραστηριότητες ήταν πιο πιθανό να βιώσουν ανακούφιση στον πόνο του αυχένα τους. Αντίθετα, τα ανενεργά άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο μυοσκελετικό πόνο και άλλες σχετικές διαταραχές.
Ευρήματα ερευνών συμφωνούν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τον χρόνιο πόνο στον αυχένα στο γενικό πληθυσμό, οι οποίες αναφέρουν ότι τα θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να είναι πολυτροπικά, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν την ενεργό άσκηση. Απαιτείται άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για περίπου 30 έως 60 λεπτά σε ένταση που φθάνει μέχρι και το 80% της Μέγιστης εκούσιας μυϊκής συστολής για να επιφέρει αύξηση αντοχής και μείωση του πόνου. Ακόμη, προτείνονται οι ασκήσεις αντίστασης προκειμένου να αυξηθεί η ισομετρική ενδυνάμωση των εν τω βάθει καμπτήρων και να εξασφαλιστεί η σωστή πρόσληψη και λειτουργία των μυών. Επιπλέον, οι ασκήσεις αντοχής που ενσωματώνονται σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα ως αντίσταση μπορεί να βελτιώσουν τη στάση λειτουργίας των εν τω βάθει μυών της αυχενικής μοίρας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο στον αυχένα. Τέλος, οι αερόβιες ασκήσεις μπορούν να συμβάλουν στην επαύξηση της αίσθησης της ευημερίας και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.
Οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρέπει να διαρκούν μεταξύ 6 και 12 εβδομάδες με ταυτόχρονη ενθάρρυνση να συνεχιστεί, δια βίου, η άσκηση για τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων οφελών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον πόνο.
Πηγές C.O’Riordan et al.(2014)Chronic Neck Pain and Exercise Interventions: Frequency, Intensity, Time, and Type Principle, Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 95:770-83
Hall et al.(2015)A Pain in the Neck, Journal of Current Clinical Care Volume 5, Issue 1
J.Cheung et al.(2013)The Relationship Between Neck Pain and Physical Activity, The Open Orthopaedics Journal, 7: 521–529.